1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на бира в ЕС се засилва

Производството на бира в ЕС се засилва

70% от пълнолетните българи пият бира минимум веднъж в месеца

Производството и консумацията на бира в Европейския съюз бележат непрекъснат ръст през последните пет години. В страните от Общността има над 10 000 пивоварни, става ясно от годишния статистически доклад на Пивоварите на Европа. У нас браншът също заема все по-голям дял, коментират от Съюза на пивоварите.     

В ЕС преди 5 години броят на пивоварните е бил около 4 300, сочат данните. Сега броят им е рекорден, за да се отговори на нарастващия потребителски интерес, посочват браншовиците. Така обема на производството на бира надхвърля 400 милиона хектолитра, което се случва за първи път от 10 години насам. Равносметката за тази година показва, че Полша вече е вторият по големина производител, измествайки Великобритания. България се намира в златната среда – на 13-то място на класацията, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия. 

В България традиционно се произвеждат около 5 милиона хектолитра. По отношение на консумация на глава от населението българите са на 10-то място. Като тенденция от Съюза на пивоварите отчитат търсене на бутикови бири.

Честотата на потреблението на пивото у нас обичайно е около 8-9 пъти месечно.  Проучване показва, че 70% от пълнолетните българи пият бира минимум веднъж в месеца.

От Съюза на пивоварите припомнят, че бирата се консумира умерено и е забранена за лица под 18-годишна възраст.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.