1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на пипер и картофи в Кирковско се е увеличило

Производството на пипер и картофи в Кирковско се е увеличило

Стремежът на общинското ръководство е да търси алтернатива на тютюнопроизводството

С 30 процента се е увеличило производството на червена капия и картофи в община Кирково, пише dariknews.bg. Това е сигурен показател за преориентацията на хората от производството на тютюн в такова на други земеделски култури, каза кметът на Кирково Шукран Идриз. През 2011 година 1300 декара били засети с пипер и около 300 - с картофи.

По думите на кметицата стремежът на общинското ръководство е да търси алтернатива на тютюнопроизводството. При отглеждането на други култури основен проблем се оказвал липсата на вода. „Няма как да се откажем от тютюна и да започнем да гледаме примерно домати, зеле, лук и каквото и да е, ако няма условия за поливането на тези култури", каза Идриз.

Два проекта за изграждане на напоителни полета в селата Бенковски и Чорбаджийско обаче залежавали в земеделското министерство, замразени още в началото на мандата на настоящото правителство. Те покривали по общо 4000 декара обработваеми площи. Ако бъдат финансирани, ще може да се осигури работа на около 2000 домакинства, при положение, че поемат да се грижат за по 2 декара, казва Шукран Идриз. По думите на кметицата това ще даде възможност за развитие на алтернативно на тютюнопроизводството земеделие.

Шукран Идриз не се е отказала и от друга стара своя идея. През 2008 година тя почти се е договорила или по-точно - почти е намерила инвеститор за построяване на консервен цех, както и за монтиране на големи хладилни камери, където да се съхранява екологично чистата продукция за нуждите на пазара в чужбина. Но идва 2009-а, след нея 2010 - все кризисни години и инвеститорът се отдръпва.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.