1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на соя в световен мащаб ще се увеличи с 6%

Производството на соя в световен мащаб ще се увеличи с 6%

Очакванията на анализаторите са, че тази година Бразилия ще бъде най-големият производител

През стопанската 2013/14 г. производството на соя в световен мащаб ще се увеличи с 6% и ще достигне 288.3 млн. тона. Увеличението ще се дължи на повишени прогнози за производството в Бразилия, Канада и САЩ, въпреки очакванията за намаляване на производството в Аржентина, прогнозира Международният съвет по зърното (МСЗ), съобщава Agra Europe.

Очакванията на анализаторите на доклада са, че тази година Бразилия ще бъде най-големият производител и ще заеме първото място на САЩ като първи производител на соя в света. Според очакванията щата Мато Гросо ще бъде най-големият производител в страната с около 7%, но темпът на производство ще бъде малко по-нисък поради това, че жътвата беше възпрепятствана от падналите валежи.

В Аржентина, най-големият световен износител на соя, засаждането на културата е почти приключило в края на януари. Въпреки че условията за отглеждане на соя са трудни в някои райони, се очаква през 2014 г. Аржентина да произведе повече в сравнение с миналата година. Това вероятно ще се дължи на увеличение на засятата площ, както и на факта, че през тази стопанска година да бъде реализирана по-голяма продукция от средногодишното количество, се казва в доклада на МСЗ, пише agrozona.bg.

Прогнозата на специалистите е, че производството на соя в САЩ тази година ще бъде рекордно високо в сравнение с предходните три години и ще достигне 89.5 млн. тона, което представлява 8% увеличение в сравнение с миналата стопанска година. Консумацията на соя ще се увеличи с 6% на годишна база и ще достигне рекордните 285 млн. тона. Увеличението се дължи на силно търсене от преработвателите, особено в Бразилия и Китай.

Очаква се производството на рапица да се увеличи с 11% през стопанската 2013/14 г. и да достигне рекордните 70.4 млн. тона. Това се отдава на изключително добрата реколта в Канада, както и на очакванията за добра реколта в ЕС и Австралия.

Производството на канола в Канада ще достигне рекордно количество от 18.0 млн. тона, което представлява увеличение от почти 30% в сравнение с миналата година. Специалистите очакват добрите климатични условия да компенсират намалението от 10% в обработваемата площ.

Благоприятни климатични условия има също и в ЕС, където се очаква производството на рапица да достигне 21.0 млн. тона, най-високото от 4 години насам, което може да се сравни с 19.4 млн. тона през последния стопански сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.