1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на свинско месо в Европейския съюз ще нарасне през следващата година с 1 процент до над 23 милиона тона

Производството на свинско месо в Европейския съюз ще нарасне през следващата година с 1 процент до над 23 милиона тона

През новата година потреблението на свинско месо в ЕС ще се покачи минимално

Производството на свинско месо в Европейския съюз ще нарасне през следващата година с 1 процент до над 23 милиона тона. Повод за прогнозата на експертите от Европейската комисия  е нарасналото с 1 на сто поголовие в повечето страни-членки на Съюза.

По-голямото производство обаче ще окаже натиск върху изкупните цени, предполагат от Брюксел. Затова надеждите са насочени към китайския пазар, износът към който в момента е в стагнация. За периода между юли и септември тази година Народната република е внесла едва 258 хиляди тона прясно и замразено свинско от цял свят, което е наполовина от миналогодишния обем за същия период. Най-засегната от застоя в Китай е Германия, която за първите 9 месеца от годината е доставила само 140 хиляди тона, което е с 46 процента по-малко от 2016-та.

През новата година потреблението на свинско месо в Европейския съюз ще се покачи минимално – с 0,7 на сто до 21,1 милиона тона. Това прави близо 32 килограма на глава от населението. Заради намаления китайски внос, тазгодишният експорт от Европа ще падне с 9 процента спрямо миналата година до 2,5 милиона тона, прогнозира Европейската комисия. За следващата година се очаква ръст с 3 на сто до 2,6 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.