1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на месо в Германия пада за пета поредна година

Производството на месо в Германия пада за пета поредна година

Данните са на Федералната служба за статистика

Производството на месо в Германия пада за пета поредна година. През 2021-а от кланиците са излезли над 7 и половина милиона тона, което е с 2,5% под количеството от предходната година, показват данните на Федералната служба за статистика.
Най-голям дял има птичето месо. Според официалните данни през миналата година във Федералната република са заклани 670 милиона кокошки, пилета, пуйки и патици, от които са добити малко под милион и 600 000 тона месо. В сравнение с 2020 година това е спад, но спрямо 2016-та е отчетен ръст от 4 %. Така птицевъдството е единственият сектор, който има увеличение за последните пет години.
При свинското месо кланичното тегло бележи най-голям спад. Заклани са 52 милиона свине, или близо 3% по-малко, отколкото през 2020-та. Още по-голямо е намалението при вноса на животни от чужбина, като техният брой пада с 50 %.
Малко над 1 милион тона е говеждото месо, произведено през миналата година. Тук намалението е с две на сто. За последните пет години количествата при свинското са се свили с 11%, а при говеждото – със 7 на сто.
Конското месо, макар и нишово, е традиционно в някои региони на Германия. През 2021 година производството пада с 19% до 900 тона. Лек ръст бележат овчето и козето, отчитайки плюс от 1, респективно 2 %. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.