1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свинското във Франция вече с обозначение за произход

Свинското във Франция вече с обозначение за произход

От Френския земеделски съюз и организацията на младите фермери приветстваха решението

От 1 март във Франция влиза в сила декрет, според който свинското в заведенията и столовите вече трябва да носи етикет за произход. Месото трябва да е обозначено със страната на отглеждане и с държавата, в която животното е заклано.
 
Досега това предписание важеше само за говеждото месо, но по новите правила в списъка влизат свинското, агнешкото и птичето. Предписанието се отнася за прясно и замразено месо, предлагано в заведенията, както и за заготовки, продавани в търговската мрежа. Декретът е с валидност до 29 февруари 2024 година, като Париж се надява дотогава да има единно решение за целия Европейски съюз.
 
От Френския земеделски съюз и организацията на младите фермери приветстваха решението като голяма крачка напред в подкрепа на местното производство. Според тях задължителното обозначение за произход отговаря изцяло на очакванията на животновъдите и потребителите.
 
В същото време новото ръководство на германското земеделско министерство отстъпи от намеренията на доскорошната министърка Юлия Кльокнер да въведе подобно обозначение и за Федералната република. От ведомството на Джем Йоздемир посочват, че засега няма да предлагат съответни законови промени, аргументирайки с липсата на европейски регламент. 
 
Това дава повод на сдружението на свиневъдите в Германия да отправят сериозни критики към Йоздемир. Браншовиците са на мнение, че новият министър проиграва оказаното му доверие, че ще строи мостове между производители и потребители. Вместо това ведомството прехвърляло отговорността към Брюксел. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.