1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Промоцията на български вина в трети страни е добра възможност за родните винопроизводители

Промоцията на български вина в трети страни е добра възможност за родните винопроизводители

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев

Когато дойде ред за разглеждане на Общата селскостопанска политика винаги се повдига въпросът да отпаднат контролираните права за засаждане на лозята, т.е. да има свободно засаждане на площите. Това каза в интервю за радио „Фокус” директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

14 държави членки, сред които Франция, Италия, Испания, големите производители на грозде и вино, които формират 97% от производството на вино, сред тях и България, се обявиха против либерализирането на този режим от гледна точка на това, че ще се получи една индустриализация на тези насаждения и ще се обезлюдят районите, каза Коев. Това означава, че тези, които са създали своите семейни фамилни насаждения от 100 дка и с това се издържат, те няма да могат да издържат на конкуренцията и това ще е мотив да напуснат районите. Ние не искаме да допуснем тази индустриализация, тъй като едно производство в такива големи размери снижава качеството на продукта, смята Коев. България допреди 20 години е била така, но в системата на едни други икономически отношения. Към този момент това няма бъдеще, каза Коев.

Ако искаме да развиваме лозарството и винарството като поминък и като отрасъл в България сме против това свободно засаждане, така че да остане този режим, категоричен бе Коев. Не на последно място са важни и средствата, които се предоставят от ЕС на този сектор, чрез националната ни програма за развитие, посочи Коев. По думите му, благодарение на тези възможности над 130 хиляди дка у нас са обновени по европейски програми. За нашите лозя, които са на доста години, това е единствената възможност да се възродят. Мярката за промоция на български вина в трети страни е добра възможност за нашите винопроизводители да представят едно хубаво и качествено вино на страните извън ЕС.

Тази година евробюджетът е 2,2 милиона по мярката, а следващата година - 2,7 милиона евро, каза Коев. С един хубав и гъвкав проект това нещо може да се случи много по-бързо и да изпреварим своите конкуренти, защото всички са вперили поглед в този пазар и искат да го завладеят, посочи Коев. И в новия закон и чрез промените в Националната програма в Наредба 1, която регулира възможностите за финансиране смятам, че ще оптимизираме максимално административните процедури и ще дадем възможност да се усвоят максимално средствата.

От началото на финансовата 2012 година до този момент близо 25% от програма за преструктуриране е изплатена. Това означава, че средствата се оползотворяват добре от винопроизводителите, каза още Красимир Коев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.