1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протест на фермери в Брюксел

Протест на фермери в Брюксел

Снимка:

Организатор бе Eвропейският млечен борд

Протестиращи европейски фермери поливаха с мляко полицаите в центъра на Брюксел, а служителите на реда им отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Това  предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Сблъсъците между демонстранти и полиция започнаха, след като протестиращите срещу прекалено ниските изкупни цени на тяхната продукция фермери обляха с мляко от цистерните на своите трактори фасадите на комплекса на Европейския парламент на площад "Люксембург".

Тази част от акцията им беше планирана, поради което полицията се намеси едва след като най-агресивните земеделски производители се опитаха сред гърмежи от бомбички да се проврат зад преградите на територията на Европарламента.

По данни на полицията в района са пристигнали около 2000 фермери с 800 трактора. Млекопроизводители от няколко европейски страни се стекоха вчера, 27 ноември, с трактори към центъра на Брюксел като част от протестна акция под наслов "1000 трактора в Брюксел". Организатор бе Eвропейският млечен борд (EMB), обединяващ млекопроизводители и земеделски синдикати от 14 европейски страни.

Протестиращите призоваха политиците да поемат своята отговорност и да приемат ефикасни законови мерки за млечния пазар. Според фермерите изкупните цени на млякото трябва да бъдат 40 евроцента за литър, а не 26 евроцента, както е сега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.