1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протест на животновъди

Протест на животновъди

Основният проблем са санкциите, наложени на фермерите

Животновъди от цялата страна ще протестират пред Министреството на земеделието и храните днес от 12 часа. Причината са неизплатените им субсидии за обработваема площ.

Животновъдите ще поискат спешна среща още днес с премиера Бойко Борисов. Исканията им са да се спрат аномалиите с изплащането на субсидии. Това обяви пред  БНТ председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

Основният проблем са санкциите, наложени на фермерите. Причината е разминаване между подадените от тях заявления за директни плащания с новите данни от цифровата ортофотокарта. Тя се изготвя след заснемане на площите от самолет или спътник и дава цялостна картина за обработваемите площи в страната. Новите снимки на землищата обаче  не съвпадат с данните подадени от родните фермери. Най-засегнати са планинските и полупланинските райони на страната, обясни Бойко Синапов. Според фермерите министерството на земеделието е променило правилата в движение. Ведомството обаче смята, че грешката е в животновъдите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.