1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестиращи зърнопроизводители затвориха подстъпите към ГКПП Дунав мост за около два часа

Протестиращи зърнопроизводители затвориха подстъпите към ГКПП Дунав мост за около два часа

Пропуснати бяха автомобили с болни хора

Протестните действия на зърнопроизводителите в района на Русе продължиха и днес със затваряне на подстъпите към ГКПП Дунав мост за около два часа. В резултат на това се образуваха колони от товарни и леки автомобили, макар че пътят бе отварян за кратко на определен интервал. Румънската страна е била предупредена да спира на своя територия автомобилите, за да не се струпват по моста.

Спирането на възможността трафикът между България и Румъния в единствената сухопътна връзка да протича нормално започна в 12 часа. Десетки селскостопански машини се движиха бавно в продължение на два часа по кръговото кръстовище пред граничния пункт. Част от протестиращите обикаляха пеша на мястото на протеста. Пропуснати бяха автомобили с болни хора.

Земеделски стопани от регионите на Русе, Разград, Силистра и Търговище участват в акцията на Дунав мост. Те протестират вече четвърти ден, докато в столицата се правят опити за преговори по исканията им. Повод за действията на зърнопроизводителите стана заложеното в перото за селско стопанство в бюджета за 2012 г. Оказа се, че правителството се е отметнало от обещания размер на субсидиране на зърнопроизводители и е заложило 3 вместо 10 лв. на декар.

Междувременно земеделци коментираха пред "Дневник", че средствата, искани от зърнопроизводителите, могат да се осигурят от сумите, събирани като санкции от самите тях за "надписани" площи. Само един стопанин например платил около 4 хиляди лева заради това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.