1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проучване отчита положителна тенденция в развитието на земеделието, свързана с еврофондовете

Проучване отчита положителна тенденция в развитието на земеделието, свързана с еврофондовете

Снимка:

В периода 14-20 септември 2012 г. са интервюирани 800 лица на възраст над 18 г.

Положителна тенденция в развитието на земеделието е непрекъснато растящият принос на еврофондовете, насочени към подкрепата на селското стопанство и селските райони. Това показва представително социологическо проучване, осъществено от Агенция „Сова Харис“ по поръчка на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Проучването е изготвено в периода 14-20 септември 2012 г. чрез национална представителна извадка – интервюирани 800 лица на възраст над 18 г.

Посочените тревожни тенденции обаче са повече и се групират най-вече около проблема с високия дял на пустеещите земи, липсата на достатъчно инвестиции в селското стопанство, раздробеността на земята и невъзможността за прилагане на модерни технологии. Като негативни тенденции са очертани и нелоялната конкуренция от вноса на селскостопанска продукция в сектора, ниските изкупни цени и наличието на многото посредници между производители и потребители.

Близо 70% от българските граждани смятат, че българското селско стопанство има нужда от активни действия за модернизиране и развитие на сектора. Необходимостта от обновяване на земеделието се споделя и от онези, които са най-ангажирани и запознати с темата – селскостопанските производители, жителите на селата и малките градове.

70% от респондентите сочат, че дългият път на селскостопанската продукция от производителя до потребителя е една от основните пречки пред развитието на сектора. Около 69% изтъкват като проблем раздробеността на земята в съчетание с наличието все още и на пустеещи земи.

Към момента на изследването, 55% от населението е свързано със земеделието по начин, който му създава или носи доходи – притежава земя, дава я под аренда, сам произвежда аграрна и животинска продукция или разчита на рента.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.