1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проведе се вторият тур от обиколката “По пътя на българската бира”

Проведе се вторият тур от обиколката “По пътя на българската бира”

В рамките на обиколката бяха посетени единствените в страната хмелови насаждения

На 14 юни 2009 г. се проведе вторият тур от обиколката „По пътя на българската бира”, организиран от Съюза на пивоварите в България. Обиколката включваше посещение на единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград, както и пивоварния завод Астика на Каменица АД в Хасково.

Около 24, 5 млн лева ще бъдат инвестирани в пивоварна Астика тази година, съобщи по време на обиколката Калин Михайлов, мениджър на завода. През 2009 г. ще бъде открита новата линия за бутилиране на бира в стъкло с капацитет от 50 000 бутилки на час – най-голямата такава линия в бранша.

В рамките на втория тур от обиколката бяха посетени и единствените в страната хмелови насаждения и фабриката за хмелов гранулат край Велинград на Булхопс. Компанията има хмелови полета в околностите на Велинград и Ракитово, засадени с американските сортове Nugget (Нагет), CFJ 8, Cascade (Каскейт) и Chinook (Чинук). Продукцията се реализира както на вътрешния, така и на международния пазар, като износът е насочен основно към Германия, Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Сърбия и Македония.

Инициативата «По пътя на българската бира» се провежда за първи път у нас от браншова организация и е изцяло в услуга на потребителите. Идеята е да се проследи прилагането на добрите практики в целия процес на производство на бира – от самите суровини до излизането на готовия продукт на пазара. В рамките на инициативата се посещават пивоварните заводи на Болярка ВТ, Загорка АД, Каменица АД, Карлсберг България и Ломско пиво, както и хмеловата фабрика на Булхопс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.