1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проверки на гръцките хлебопроизводители

Проверки на гръцките хлебопроизводители

Хлебопроизводители в южната ни съседка преди дни обявиха, че хлябът ще поскъпне заради колебания в цените на зърнените храни на международните пазари

Комисията по конкуренцията в Гърция започва проверки на хлебопроизводители, мелничари и търговци заради закононарушения и спекулации с цените на хляба и хлебните изделия на местния пазар, съобщава в. "Вима", цитиран от Vesti.bg.

Хлебопроизводители в южната ни съседка преди дни обявиха, че хлябът ще поскъпне заради колебания в цените на зърнените храни на международните пазари.

Спекулациите са породени най-вече от наложеното от Русия ембарго върху износа на жито.

Тези намерения на хлебопроизводителите предизвикаха протести, на които бяха издигнати искания да бъде разбит "хлебният картел" в страната, да се забрани покачването на цените и да се премахнат високите данъци върху храните.

Правителството обеща да започне проверки и да санкционира търговците на брашно, ако се установи, че пазарът е манипулиран.

Гръцкото министерство на икономиката увери, че от времето на "хранителната криза" през 2007 г. и 2008 г. цените на различните видове брашно в страната не са били променяни и че контактите с хлебопроизводители и търговци ще продължат, за да бъдат предотвратени спекулативни явления на пазара.

От няколко дни насам обаче търговците на брашно покачиха цените на хляба с 25-30%, въпреки че зърноте е било купено на ниска цена.

В същото време от бранша коментират, че гръцкият пазар има достатъчно запаси от пшеница до началото на следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.