1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пшеницата от тазгодишната реколта се очаква да бъде по-скъпа заради по-малкия добив

Пшеницата от тазгодишната реколта се очаква да бъде по-скъпа заради по-малкия добив

Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов

Пшеницата от тазгодишната реколта се очаква да бъде по-скъпа заради по-малкия добив и поскъпването на горивата, коментира пред агенция "Фокус" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. 

Той обясни, че основните суровини и консумативи, които ползват производителите в земеделието, са свързани с горивата и газа. Дизелът в момента е на исторически нива – от 2.72 - 2.73 лв., посочи Вукодинов. По отношение на газа той заяви, че неговата цена не се отразява пряко върху земеделието, но  ефектът му е през производството на торове и пестициди, използвани в селското стопанство.

Влиянието на цената на газа върху химическите продукти достига до 40 - 50% от себестойността им. Това директно ще рефлектира и вече имаме сериозно увеличение на цените на торовете от предния сезон, а се очакват и нови цени, коментира Вукодинов. Според него немалко производители най-вероятно ще бъдат на загуба тази година.

Зърнопроизводителят посочи и че към днешна дата все още не е влязъл в сила по-ниският акциз върху горивото, което използват стопаните, а това трябваше да стане от 1 януари. 

"Размахваха се едни нотификации от Европа, но все още нямаме реално стартирала процедура. Очакваме да бъде проявена политическа воля, защото наистина вече има нотификация от Европейската комисия, но е необходима промяна в два от законите – Закона за акциза и данъчните складове, както и в Закона за подпомагане на земеделските производители. За мен въпросът е комплексен – не се състои само в едното и в другото", коментира Ангел Вукодинов. 

Във втората половина на 2011 г. цената на пшеницата беше постоянно в низходяща тенденция до съвсем скоро. Едва преди няколко седмици цените се стабилизираха и вече имат лек ръст нагоре, но далеч от нивото, което беше една година по-рано, каза още Ангел Вукодинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.