1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пшеницата поскъпна

Пшеницата поскъпна

Снимка:

Ръстът в цената се дължи на признаци, че доставките от региона на Черно море се изчерпват

Пшеницата поскъпна за пръв път от пет дни заради признаци, че доставките от региона на Черно море се изчерпват. Това ще доведе до засилване на търсенето на зърно от САЩ. Пшеницата с доставка през март се покачи с 0.3% до 8.66 долара за бушел в Чикаго и сложи край на най-дългата губеща серия от октомври насам.

Бикове и зърно

Износът на зърно от Русия, която е най-големият износител на пшеница за миналата година след САЩ и Австралия, показва признаци на забавяне, тъй като високите цени на вътрешния пазар направиха пратките нерентабилни, заяви Аркадий Злочевски, президент на руския съюз по зърното, пред Bloomberg. "Настроенията на световните пазари остават бичи, което е стимулирано от слабите перспективи за доставките от региона на Черно море и влошаващите се перспективи за Южното полукълбо - Австралия и Аржентина", заяви Абах Офон, анализатор в Standard Chartered.

Запасите намаляват

Царевицата с доставка през март остана почти без промяна на цена 7.3 долара за бушел, след като се повишаваше в две поредни сесии. Най-големият изкупвач в Южна Корея - Nonghyup Feed, е закупил 139 хил. метрични тона царевица в търг тази седмица, каза Лий Тае Уунг, заместник генерален мениджър на отдела за външна търговия на фирмата. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че световните запаси на пшеница ще намалеят с 13 процента през 2013 г. и ще достигат най-ниското си равнище за последните четири години, пише capital.bg.

Очаква се и запасите на царевица да се свият до шестгодишен минимум. Безпрецедентната суша в САЩ, Австралия, Русия и други страни доведе до силно понижение на реколтата от зърнени култури. В същото време световните запаси на соя вероятно ще се увеличат заради богатата им реколта в Аржентина и Бразилия. Бразилия е на път да изпревари САЩ по добив на соя като най-голям производител в света за пазарната 2012-2013 г. Фючърсът с доставка през януари спадна с 0.8% до 14 долара за бушел в Чикаго, като заличи повишенията си при предходните търговски сесии. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.