1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Радослав Христов: Не всички земеделски производители са получили подпомагането си на площ за миналата година

Радослав Христов: Не всички земеделски производители са получили подпомагането си на площ за миналата година

Снимка:

От земеделското министерство и от ДФЗ трябва да изяснят защо все още бавят плащанията и какви точно проблеми са възникнали

Миналата седмица бяха преведени някакви средства по линия на директните плащания за 2010-та, но не мога да ви кажа колко – спрели сме да водим статистика. Това каза председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите на Христов е вярно, че миналата седмица от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) са започнали да превеждат остатъка от директните плащания на земеделски производители от кампания 2010. Никой обаче не знае на колко души по колко средства са преведени, както и на какъв принцип.

Ясно е обаче, че не всички земеделски производители са получили подпомагането си на площ за миналата година. Освен това със сигурност фермерите, които са санкционирани да връщат средства, платени от кампания 2009, все още не са получили никакви пари за 2010-та. „Обещаха, че до 29 тази седмица ще ги получат”, уточни Христов. От земеделското министерство и от ДФЗ трябва да изяснят защо все още бавят плащанията и какви точно проблеми са възникнали.

„Проблемът е, че като не платят до 30 април – на 2 май (първият работен ден) ще помолим министъра на земеделието да си подаде оставката”, коментира Радослав Христов. Ако първа точка от споразумението, подписано на 22 март с правителството и НАЗ, не бъде изпълнена, персонална отговорност ще носи ресорният министър, смята Христов.

Според споразумението до 30 април 2011 г. трябва да се изплатят субсидиите на всички бенефициенти по директните плащания за 2010 г. и националните плащания към тях. Това условие е за бенефициенти, които нямат задължения към НАП до 28 февруари 2011 г. За тези, които имат задължения, при тяхното погасяване, трябва да получат сумите си в 15-дневен срок от представяне на удостоверение за липса на задължения пред ДФЗ-Разплащателна агенция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.