Рапицата има все по-голямо значение за фуражите

Употребата на соев и рапичен шрот е почти изравнена

Почти 3 милиона тона рапичен шрот са използвали германските фермери през изтеклата стопанска година. Това е ръст с около 5 процента в сравнение с 2014-та.

Общото количество маслодаен шрот, употребен като храна за животни, е нараснало с над три на сто до 6 милиона и 700 хил. тона. Данните са на Информационната система за аграрните пазари. Статистиката отчита по-големи количества рапичен и соев шрот и спад при продукти от слънчоглед, лен, палмово масло и кокос. Най-голямото увеличение е при соевия шрот – 4 на сто и достига над три милиона тона. Употребата на соев и рапичен шрот е почти изравнена. Докато преди 5 години разликата между двата вида протеинови съставки е била 900 хиляди тона, то сега тя е само 265 хиляди. Намалява и разликата в цената. През 2010-та един тон соев шрот е струвал средно 300 евро, т.е. двойно повече от рапичния. Тази година разликата е само 60%.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.