1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст на оборота с алтернативите на млякото в Швейцария

Ръст на оборота с алтернативите на млякото в Швейцария

За последните пет години е регистрирано слабо увеличение на цените на алтернативните продукти

Така наречените растителни млека се радват на все по-голяма популярност в Швейцария, страна - известна със своето краве мляко. Според официалните данни за последните пет години оборотът с тези продукти се е удвоил, но все още остават нишови стоки.
 
През миналата година с растителни напитки, имитиращи мляко, в швейцарските магазини е генериран оборот в размер на 172 милиона франка, т.е. 80% повече, отколкото през 2017 година. За същия период пазарният дял на тези продукти се е увеличил от 2,7 на 4,2 на сто. За сравнение: През 2021 година истинските млечни продукти са с оборот от 4 милиарда франка, като 45% от тях се падат на сирената. С 12 на сто на второ място се нарежда млякото за пиене, следвано от киселите млека с 11%.
При алтернативните продукти най-голям ръст е отчетен при напитките. Техният пазарен дял е скочил от близо 6 на 11%, а при заместителите на киселите млека има ръст от 2 на 6 на сто. По-слабо се представя маргаринът, чийто пазарен дял е паднал от 14 на 12%.
 
За последните пет години е регистрирано слабо увеличение на цените на алтернативните продукти. Заместителите на киселото мляко са поскъпнали с 22% до 7 франка и 30 рапена за килограм. Наподобяващите сирене стоки отчитат плюс 11 на сто до почти 33 франка за килограм, а при напитките увеличението е с 21% до 3 франка и половина за литър.
Най-често към алтернативните продукти посягат млади семейства с високи доходи и с най-много две деца. При повече деца в семейството консумацията пада, показва статистиката, тъй като цената играе важна роля за избора. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.