1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Расте потреблението на биопродукти в Германия

Расте потреблението на биопродукти в Германия

Tърговските вериги се ориентират спрямо търсенето и предлагат все по-голям асортимент

Расте потреблението на биопродукти в Германия. Данните са за последните 10 години. Докато през 2007-та само 3 процента от разходите за храна са били за био, то през настоящата година домакинствата дават 6 на сто от средствата за този вид храни.

От данните на официалната статистика става ясно, че 98 процента от потребителите във Федералната република купуват поне веднъж в годината биопродукти. Това са 3 процента повече, отколкото преди година. И докато преди няколко години био-стоките са се продавали само в специализирани магазини, днес две трети от оборота се генерират от обикновени супермаркети. Това показва, че търговските вериги се ориентират спрямо търсенето и предлагат все по-голям асортимент.

В Австрия оборотите с биопродукти също бележат ръст. В наскоро проведено допитване клиентите посочват, че най-важните аргументи за покупката са регионалния произход, здравословните ползи и по-добрия вкус на този вид храни.

И в тази страна по-голямата част от оборота се генерира от големите търговски вериги, а само една пета от специализирани магазини или чрез директни продажби от фермите. През миналата година австрийските потребители са закупили биопродукти на стойност 1,6 милиарда евро, ръст от 23 на сто спрямо 2014-та.

Най-търсени са млечни продукти, плодове, зеленчуци, яйца и месо, показват цифрите. Подобно на германците, австрийците също пазаруват поне веднъж годишно биопродукти. Най-големи суми харчат хората над 55-годишна възраст, както и младите семейства с малки деца. 8 на сто от хората със свободни професии, ръководните кадри и собствениците на фирми купуват само биопродукти, както и 5 процента от студентите, въпреки че разполагат с по-малко средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.