1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Райската градина иска поливане

Райската градина иска поливане

Фирма Риъл Фрут избра поливните системи на Ирисист ЕООД

Фирма Риъл Фрут стопанисва 240 дка с трайни насаждения в землището на село Скобелево - 200 дка с праскови, 20 дка с череши и 20 дка –лозя. Прасковената градина е създадена през 2006 г. В нея се отглеждат десертни и компотни сортове. За да дават плодните дървета оптимална реколта, в градината е изградена подземна система за напояване. Благодарение на нея на насажденията се доставя нужната влага. Маркучите са вкопани в земята на около 15-20 см, без да пречат на земеделските обработки. 

Системата, с която заедно с водата се подават и необходимите торове, е дело на фирма Ирисист ЕООД, специализирана в проектирането и изграждането на поливни и напоителни системи. Компанията е създадена в началото на 2000 г. от млад и амбициозен екип с натрупан вече опит в проектирането, монтажа и поддръжката на напоителните системи. Фирмата е официален представител на NETAFIM-Israel за България.

Проектът в овощните градини на Фирма Риъл Фрут е поредното доказателство за професионализма на Ирисист ЕООД и за ползите, които поливните системи носят в земеделското производство. При десертните сортове праскови средният добив е около 1800 кг/дка, а при компотните- между 800 и 1000 кг/дка. Черешовата градина е новозасадена, и въпреки че още не плододава, в нея също има капково напояване. Такава система за поливане е изградена и в лозовия масив, където се отглеждат 4 италиански безсеменни сортове десертно грозде. 

Все повече земеделци се ориентират към капковото напояване, което ги прави независими от дългите засушавания през последните години, споделят от екипа на Ирисист. Оправдано най-голям интерес към изграждането на поливни системи имат производителите на царевица у нас.


                                                                           автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.