1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръжта за „Хляб на мира“ през 2016 г. ще бъде отгледана от Теодор Иванов

Ръжта за „Хляб на мира“ през 2016 г. ще бъде отгледана от Теодор Иванов

Част от символичния хляб ще достигне до социално слабите хора в района на Карнобат

Грижите тази есен за отглеждане на зърното, от което ще бъде приготвена погачата на мира е поверена на земеделския производител Теодор Иванов от Карнобат, който припомни идеята, а именно да покаже връзката между осигуряването на мира и устойчивото земеделие за благосъстоянието на населението.

През 2012 г. в Берлин се учредява гражданското обединение Асоциация „Хляб на мира“. Целта му е ознаменуване падането на Берлинската стена. Разрушаването на „Желязната завеса“, е важен момент в историята на Европа – акт, символизиращ премахването на общочовешките, политическите и икономическите граници между народите. Мирът, разбира се, оказва пряко влияние върху развитието на земеделието и осигуряването на прехраната на хората по света. Мястото за сеитба на ръжта тази година в с. Кликач не е избрано случайно, то има своята символика. Това място в миналото е развивало силно зърнопроизводство и животновъдство до наши дни.

Една част от получената реколта през 2016 г. страните участнички ще изпратят обратно в Берлин и тя ще послужи за замесване и изпичане на Хляба на мира. Друга част ще остане у нас, където ще бъде предоставена за благотворителност в защитени жилища, домове за стари хора и училища.

Миналата година Националната асоциация на зърнопроизводителите повери грижата за отглеждане на ръжта на зам.-председателя на националната структура Мариела Йорданова, чието стопанство се намира в района на Кубрат. Районът е с културно-историческо значение, свързано с археологическото наследство от Тракийската и Римската цивилизации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.