1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разкодираха състава на гръцкото сирене Фета

Разкодираха състава на гръцкото сирене Фета

От 2002 година насам продуктът е със защитено наименование за произход

Учени разкодираха състава на гръцкото сирене Фета. То съдържа повече от 480 протеина. Това става ясно от анализ на неговото съдържание и хранителни свойства.

За целта на изследването със спектометър са анализирани проби от всички региони на Гърция, където се произвежда сиренето. По този начин са идентифицирани протеините и пептидите в него.

От 2002 година насам сиренето Фета е със защитено наименование за произход. Откритите близо 500 различни протеини го правят едно от най-богатите на белтъчини в света, изтъкват учените.

Тези 489 протеина принадлежат към различни групи биоактивни вещества. Някои от тях са свързани с регулиране на имунната система, с антимикробна активност, както и с контрол на микробното съдържание на червата.

Установени са и протеини, свързани с витамини като D и В12. В гръцката фета са открити и белтъчини, които определят функционирането на нервната система, бъбреците и метаболизма на холестерола и кръвното налягане. Въз основа на резултатите от научните изследвания е разработен нов метод за проследяване на използваното мляко. Той позволява да се определи дали сиренето отговаря на  гръцкото  наименование за произход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.