1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разработиха нов вид фураж за намаляване маслеността на млякото

Разработиха нов вид фураж за намаляване маслеността на млякото

Новият фураж може да намали съдържанието на мазнини от 10 до 15%

Английските купувачи скоро ще могат да пият по-здравословно мляко, след като за млечните крави са разработили нова експериментална диета. След получаване на този фураж млечните крави дават мляко, в което съдържанието на наситени мазнини е намаляло значително, предаде Agrosaveti.com

Петдесет кравеферми във Великобритания вече са тествали новия фураж, който може да намали съдържанието на мазнини в млякото от 10 до 15%. Ако данните от тези тестове се потвърдят, това може да е истински пробив в млечното животновъдство.

Агенцията по хранителни стандарти (The Food Standards Agency) провежда продължителна кампания за борба с излишните наситени мазнини в храната на англичаните, където млечните продукти са основен източник на този вид мазнини. Потребителите в Англия консумират твърде много наситени мазнини, които причиняват сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

Млечните крави се отглеждат пасищно през пролетта и лятото, а към октомври повечето от тях преминават към готова храна. През следващите шест месеца, съдържанието на мазнини в млякото се увеличава, тъй като кравата допълва храненето си с рапица и соя. Новият вид фураж с марката Lintec е разработен от BOCM Pauls. Фуражът за крави е приготвен от ленени люспи с много високи нива на Омега-3 мазнини, почти толкова, колкото на буйната трева по пролетните ливади.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.