Новият фураж може да намали съдържанието на мазнини от 10 до 15%
Английските купувачи скоро ще могат да пият по-здравословно мляко, след като за млечните крави са разработили нова експериментална диета. След получаване на този фураж млечните крави дават мляко, в което съдържанието на наситени мазнини е намаляло значително, предаде Agrosaveti.com
Петдесет кравеферми във Великобритания вече са тествали новия фураж, който може да намали съдържанието на мазнини в млякото от 10 до 15%. Ако данните от тези тестове се потвърдят, това може да е истински пробив в млечното животновъдство.
Агенцията по хранителни стандарти (The Food Standards Agency) провежда продължителна кампания за борба с излишните наситени мазнини в храната на англичаните, където млечните продукти са основен източник на този вид мазнини. Потребителите в Англия консумират твърде много наситени мазнини, които причиняват сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.
Млечните крави се отглеждат пасищно през пролетта и лятото, а към октомври повечето от тях преминават към готова храна. През следващите шест месеца, съдържанието на мазнини в млякото се увеличава, тъй като кравата допълва храненето си с рапица и соя. Новият вид фураж с марката Lintec е разработен от BOCM Pauls. Фуражът за крави е приготвен от ленени люспи с много високи нива на Омега-3 мазнини, почти толкова, колкото на буйната трева по пролетните ливади.