1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разработват метод за определяне произхода на растения

Разработват метод за определяне произхода на растения

Контролните органи ще могат да разпознават измами или нередности при етикетирането

Нов метод за установяването на произхода на растителни храни разработват учените в Аграрния университет в Хоенхайм, Германия. Целта е да се създаде инструмент, с който контролните органи да разпознават измами или нередности при етикетирането.

С новия метод ще може да се посочи съвсем точно къде е отгледано дадено растение, при какви условия и от какъв сорт е то. В момента се тестват два подхода, като при единия се прави анализ на изотопите на въглерода, водорода и азота, съдържащи се в даден продукт. От резултатите може да се направи заключение за географския регион. Първите направени експерименти показват, че е възможно да се определи дали растението е отгледано на открито, или в оранжерия.

При анализа на липидите се разглеждат мастните киселини и стеролите, които са основни съставни части на клетъчните мембрани на растенията. С помощта на този метод учените са успели да разграничат китайски трюфели, смятани за нискокачествени, от френските, които се продават на неколкократно по-високи цени.

При третия подход учените анализират минералите в растението. От тяхното количество, както и от съотношението им, се стига до почвата, в която е отгледано то. Така, с помощта на сравнителни таблици, се установява къде точно е било засадено или засято това растение.

За още актуални Новини следете емисиите на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.