1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разрешение за употребата на четири сорта генно модифицирани царевица и памук издаде ЕК

Разрешение за употребата на четири сорта генно модифицирани царевица и памук издаде ЕК

Разрешителното важи за 10 години

Разрешение за употребата на четири сорта генно модифицирани царевица и памук издаде Европейската комисия. До това решение се стигна, след като в съответните комисии държавите-членки не успяха да постигнат квалифицирано мнозинство "за" или "против".

Двата сорта царевица получиха разрешение за използване като част от фуражни смески, както и като хранителен продукт за консумация от хора. Отглеждането на генно модифицирана царевица в Европейския съюз обаче остава изрично забранено. Сортовете памук ще могат да се използват в текстилната индустрия.

Преди да вземе решението за издаване на разрешителното, което важи за 10 години, Комисията е получила положително становище от Европейския орган за безопасност на храните след проведени научни изследвания. Когато тези сортове се влагат в храни или фуражи, производителите са длъжни да ги обявяват върху опаковките, както и да гарантират проследяемост до фермата или до вносителя.

За разлика от Комисията, Европейският парламент беше против новите разрешителни и поиска приемът на заявки за допускане на ГМО култури на европейския пазар да бъде преустановен, докато не се реформира процедурата по издаване на разрешителните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.