1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от чай ще бъде рекордна

Реколтата от чай ще бъде рекордна

След водата чаят е най-консумираната напитка в световен мащаб

На рекордните близо 6 милиона тона възлиза световната реколта от чай през стопанската 2017/18 година. След водата чаят е най-консумираната напитка в световен мащаб, а най-големият производител с повече от 2 и половина милиона тона е Китай.

Страната изнася за Кения 400 хиляди тона чай. Германия годишно внася 53 хиляди тона от 63 държави, като най-големият доставчик е Индия. Федералната Република е и голям разпределителен център на чайове. Близо половината от внесеното количество се опакова в страната и се изнася след това за над 100 различни страни.

Фаворит на германците е черният чай при съотношение 73 на 27 процента спрямо другите сортове. Сред най-предпочитаните е "Английски чай за закуска", който получава характерната си нотка от добавените парченца кора от бергамот. Зеленият чай също има своите привърженици, но техният дял е сравнително малък.

В страната всяка година се консумират и 39 хиляди тона плодови и билкови чайове. В този сегмент водят ментата, лайката и плодовите напитки. През зимните месеци много популярни са ароматизирани чайове с подправки като канела, карамфил, кардамон и аромат на шоколад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.