1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от грозде в Мелник тази година е намаляла с около 50%

Реколтата от грозде в Мелник тази година е намаляла с около 50%

Причината се дължи на метеорологичните условия – засушаването и липсата на дъждове

С около 50% е намаляла реколтата от грозде в Мелник тази година. Това съобщи за радио „Фокус” кметът Христо Ташев. Според него това се дължи на метеорологичните условия – засушаването и липсата на дъждове. Що се отнася до качеството на гроздето, то е било отлично.

„Различна е площта на лозовите масиви в Мелник. Има по-малки стопани, които често ги отдават под аренда. Добивът от декар беше около 500-600 килограма”, каза Ташев и допълни, че широка мелнишка е най-отглежданият сорт. По думите му в търговската мрежа може да се продава единствено вино, произведено от регистрирани винопроизводители, поради което по-голямата част от произведеното от стопаните вино се използва за лична консумация.

Кметът не можа да посочи колко точно е площта на отглежданите лозови масиви, но подчерта, че има хора с по 50-60 декара лозя. В района на Мелник преобладават по-дребни стопанства, по-крупните са сравнително малко на брой. „Всяко семейство има поне по 1 декар лозя. По принцип повече имат семействата, които разчитат на гроздето като на основна прехрана. Това обаче е малък процент от общия брой на населението”, каза Ташев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.