1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от плодове във Франция тази година е по-слаба

Реколтата от плодове във Франция тази година е по-слаба

По-ниското производство е повлияло върху цените, които са с 25% по-високи от тези през 2015 година

Реколтата от плодове във Франция тази година е по-слаба, а цените се покачват. Това се казва в съобщение на земеделското министерство.

Набраните череши ще достигнат 35 400 тона, което е с 16% по-малко от 2015 г. и с 11% под средната стойност за последните пет години. Неблагоприятните климатични условия са причина за спада в производството. Заради силните дъждове и градушки през първата половина на юни в някои райони на страната овощарите отчитат загуби. По-ниското производство е повлияло върху цените, които са с 25% по-високи от тези през 2015 г.

Производството на кайсии и праскови също е по-слабо, в сравнение с 2015-та. При кайсиите реколтата ще достигне 111 000 тона, което е по-малко с цели 30%, в сравнение с миналата година. При прасковите спадът е с около 5 на сто, с общо производство от 206 000 тона.

Цените на кайсиите и прасковите също се покачват. При кайсиите те са с 12% над средните за последните 5 години. На този пазар Франция се сблъсква със силната конкуренция от страна на Испания, която предлага нови сортове. Това ще затрудни добрата реализация на френските плодове както на вътрешния, така и на международния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.