1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от слънчоглед и царевица е в трагично състояние

Реколтата от слънчоглед и царевица е в трагично състояние

Това заяви зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов

Вече може да се каже, че жътвената кампания е приключила, като над 80% от реализираната пшеница е с много добри хлебопекарни качества. Това каза за Радио „Фокус” зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

По думите му в момента цената за килограм пшеница се движи между 42 и 44 стотинки, което е над 20% от цената на зърното миналата година. И тази година се забелязва пряко отношение на цените на борсите върху вътрешните цени и ако има спекулация с цената на зърното, то е на световно равнище, коментира Христов. Очакват се и загуби от реколтата, категоричен е зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Тази година, нещо което рядко се случва, се очаква да има пропаднали площи на слънчоглед. Ние хубаво говорим за ечемик и пшеница, за култури, които сравнително добре се представиха, но заради последните валежи, с малки изключения в страната, пролетните култури–слънчоглед и царевица, са в трагично състояние. Дори и тези високи цени на пшеницата няма да могат да компенсират загубите от пролетните култури.”

Цената на хляба у нас е почти два пъти по-ниска от средната цена на хляба в ЕС, припомни Радослав Христов и допълни, че когато една цена е нереално висока или ниска някой страда. Според него, когато е нереално висока страда потребителят, а когато е прекалено ниска някъде има изкривяване. Всяка намеса на държавата в цените на каквото и да е противоречи с принципите на пазарната икономика, е категоричен Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.