1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден ръст за миналата година отчита биоземеделието в Германия

Рекорден ръст за миналата година отчита биоземеделието в Германия

През 2016-та са регистрирани над 620 ферми за органично производство

Рекорден ръст за миналата година отчита биоземеделието в Германия. През 2016-та са регистрирани над 620 ферми за органично производство, съобщават от сдружението „Биоланд“.

За първи път през последните 15 години сдружението отчита подобен ръст на членове. В момента във Федералната Република има близо 7 хиляди ферми, работещи по биостандартите. Обработваната от тези стопанства площ за последната година се е увеличила с над 12 процента до около 350 хиляди хектара.

Сдружението „Биоланд“ настоява правителството да положи по-сериозни усилия, за да постигне по-бързо целта си 20 процента от селското стопанството в Германия да бъде "био". Засега екологичните норми се прилагат само на 6 на сто от общата обработваема площ в страната.

Затова от Биоланд искат провинциалните правителства да подкрепят с по-големи суми органичните ферми. През настоящия програмен период на Общата селскостопанска политика Германия трябва да прехвърли 15 процента от директните плащания от първи към втори стълб. Само така ще се гарантира финансирането на биостопанствата и на важните екологични програми в земеделието, смятат от „Биоланд“.

Сдружението иска и тотална забрана за отглеждане на генно-модифицирани организми, не само в Германия, но и в цяла Европа. Настоява се и за въвеждането на допълнителна такса върху използването на минерални торове и изкуствени препарати за растителна защита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.