1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни нива достигнаха цените на земеделската земя в САЩ

Рекордни нива достигнаха цените на земеделската земя в САЩ

Производителите на зърно погасяват дълговете си и трупат капитал

Цените на земеделската земя в САЩ през третото тримесечие достигнаха най-високите си нива от повече от тридесет години, пише Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Цените са на рекордни нива в равнините, където в продукцията преобладават пшеницата и добитъка. В Средния запад, където рекордните реколти от царевица и възстановените пазари на добитък наляха достатъчно пари в портфейлите на фермерите и накараха инвеститорите да наддават за плодородната земя, цените се покачиха с 25% на годишна база през третото тримесечие.

Икономисти обаче се опасяват, че една държава, все още дълбоко затънала в жилищна криза, едва ли би могла да си позволи евентуален дестабилизиращ срив в селските райони. Някои инвеститори вече се боят, че балонът на цените на земеделската земя може би е на път да се спука. Мнозина експерти обаче твърдят, че няма признаци за неустойчив бум.

За разлика от 80-те години, купувачите плащат в брой и не разчитат на кредити, отбелязва агенцията. Търсенето на американско зърно от страна на Китай и други държави не показва признаци на отслабване на фона на непрестанния прираст на 7-милиардното население на земята. В същото време растящото търсене на биогорива, за които отиват около 40% от американското производство на царевица, продължава да е сред силните фактори, подкрепящи сектора.

Действително силните цени на земеделската земя са лъч светлина за американската икономика. Производителите на зърно погасяват дълговете си и трупат капитал - ходове, които са опора за кредиторите, обслужващи бранша.

Опасенията от балон на пазара на земеделска земя се зародиха преди повече от година, подхранвани от предупрежденията на някои анализатори и федерални финансови лидери. Леланд Стром, главен изпълнителен директор на Администрацията за земеделско кредитиране, заяви пред Ройтерс, че гледа на настоящия климат с "крайна предпазливост".

Според мнозина обаче страховете от балон са преувеличени. В своя подкрепа те посочват търсенето на храна, което е неизменно, и фактът, че спекулативните инвестиции в сектора са ограничени.

"Селското стопанство е циклично, но обикновено при балон има определени характеристики, които не се наблюдават на този пазар", твърди Лойд Браун, президент на Hertz Farm Management, която се занимава с придобивания и управление на земеделска земя от Колорадо до Илинойс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.