1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордно малък брой говеда в Австралия

Рекордно малък брой говеда в Австралия

Страната е третият най-голям износител в света

Поголовието на говедата в Австралия ще падне до най-ниското си ниво за последните 25 години. Според прогнозата на браншовата организация към юни в страната ще има малко над 26 милиона говеда. Това са 1 милион по-малко в сравнение със средата на 2018-та.

Основната причина за намаляването на стадата е невижданата суша през миналата година, засегнала най-вече щатите Куинсленд и Нов Южен Уелс, където е концентрирано австралийското животновъдство. В тези два щата, както и в съседните горещините и липсата на валежи доведоха до недостиг на фуражи.

Първоначалните статистически данни сочат, че през 2018 година за клане са предадени близо 8,4 милиона говеда, със 775 хиляди или 10 процента повече, отколкото през 2017-та. Заради по-ниското живо тегло на животните количеството произведено месо се е увеличило само със 7,7 процента до 2,3 милиона тона. Повече от половината заклани животни са били женски и не се очаква увеличение на поголовието. През настоящата година по прогнози месопроизводството ще падне с 4,2 на сто до 2,2 милиона тона.

В резултат на това развитие ще има и промени при експорта на говеждо месо от Австралия, която е третият най-голям износител в света. Експертите изчисляват, че през 2019 година страната ще изнесе близо 1,6 милиона тона, което е с около 6 процента по-малко в сравнение с миналата година. Спад ще има и при износа на живи говеда, като за 2019-та се очаква той да падне до 950 хиляди глави, т.е. със 140 хиляди по-малко. Основните клиенти за австралийско говеждо и тази година ще бъдат Япония, Съединените щати и Южна Корея, като има вероятност Китай да измести някоя от тези страни и да влезе в топ-3.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.