1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Резултатите от пробите за рак по картофите в Смолянско ще бъдат известни до края на следващата седмица

Резултатите от пробите за рак по картофите в Смолянско ще бъдат известни до края на следващата седмица

Препоръчва се да се отглеждат други култури върху заразените площи

До края на следващата седмица ще бъдат известни първите резултати от взетите почвени проби за рак по картофите. Това каза за радио „Фокус” директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Радослав Колев.

В продължение на месец, екипи от други градове в страната взеха общо 1422 проби от населени места в общините Смолян, Мадан и Рудозем, в които има вероятност от разпространение на болестта, посочи той. Днес се очаква в Смолян да пристигнат двама представители от Централната лаборатория по карантина на растенията в София, които да обучат местен служител и заедно да започнат изследванията на пробите. За получаването на крайния резултат от тях се изисква и технологично време от около 3-4 дни, каза д-р Колев и добави, че при положителни проби, съответните площи ще бъдат забранени за отглеждане на картофи за срок от пет години.

Върху площите, които са заразени с рак по картофите в Смолянско, може да се отглеждат друг вид земеделски култури и дори е препоръчително това. Дори в село Подвис и околните села, в които е огнището на болестта, площите вече са засадени с царевица, грах, фасул и други култури. По думите на д-р Колев след установяване на заразата върху определена площ със заповед на министъра на земеделието и храните се налагат карантинни мерки и се забранява да се засаждат картофи за срок от пет години. Непрекъснатото обработване на площите и отглеждането на други култури върху тях дори е препоръчително и няма опасност те да се заразят с болестта, тъй като тя засяга само картофите, каза д-р Колев и подчерта, че няма опасност за здравето на хората. Заболяването поразява картофите като култура и се храни с клубените им, като по този начин унищожава само тях.

Препоръчва се да се отглеждат други култури върху заразените площи, защото така ще има почвообръщение и тази обработка благоприятства борбата с причинителя на болестта. При обработката на почвата спорите се дигат на повърхността, където в резултат на слънчевите лъчи и по-високите температури на повърхността се създават по-неблагоприятни условия за причинителя. Д-р Колев каза още, че ако не се обработва почвата, влагата благоприятства развитието на гъбичката на причинителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.