1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рибните запаси на планетата са намалели драстично

Рибните запаси на планетата са намалели драстично

Годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните възлиза на 2,5 трилиона долара

Рибните запаси от критично значение за осигуряването на прехраната на човечеството са намалели значително в световен план, се посочва в извънреден доклад на природозащитната организация WWF.

Проучване на WWF е установило, че за последните четири десетилетия морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при някои видове риби спадът е с до 75%.
 
Според публикувания днес доклад „Жива синя планета“ тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни.
 
За да бъде спряна тази опасна тенденция световните лидери трябва да положат усилия, така че възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да се превърне в приоритет при изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк. Преговорите за нов глобален договор за климата също са важна възможност за твърд ангажимент за опазването на океаните.
 
„Ние публикувахме този извънреден доклад, за да представим възможно най-актуалното състояние на океаните“, заяви Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. „Само в рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения“, добавя Ламбертини.
 
„Без съмнение, опазването на моретата и океаните трябва да стане приоритет за световните лидери. Обикновените хора обаче не бива да стоят със скръстени ръце, тъй като унищожаването на рибата засяга всички, казва Екатерина Войнова от WWF България.
 
Много е важно като граждани да настояваме за действия от страна на политиците, но в същото време да се замислим и за собственото си поведение като потребители, подчертава Войнова. Според нея изборът на риба и рибни продукти, който правим в ежедневието си, влияе пряко върху състоянието на запасите от морска храна в океаните.
 
Нашият офис, заедно с представителствата на WWF в други 10 европейски държави, си е поставил за цел да информира потребителите как да подбират рибата, която купуват, така че да не насърчават свръхулова или незаконния риболов. Работим активно и с търговците, за да се уверим, че ще започнат да предлагат все повече риба с гарантиран, устойчив произход. Това е от значение както за природата, така и за хората, чието препитание или прехрана зависи от рибарството, допълва представителката на WWF България.
 
Цитираните в доклада на WWF научни данни показват, че видове от изключително значение за търговския риболов и за препитанието на рибарите с незаменима роля за прехраната на глобално ниво вероятно са претърпели най-съществен спад. Според проучванията едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, е регистрирало спад с цели 74%.  За периода между 1970 и 2012 г. общите рибни запаси са намалели с 49 на сто. Изследвани са 5 829 популации на 1234 видове риби.
 
Отвъд очевидната вреда за природата, заплахите за океана имат и икономически измерения. Според оценките на WWF годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните възлиза на 2,5 трилиона долара.
 
„Добрата новина е, че решения съществуват и ние знаем какво трябва да се направи. Моретата и океаните са възобновяеми ресурси и могат да бъдат използвани от бъдещите поколения, ако не бъдат подлагани на прекомерен натиск“, посочва Ламбертини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.