1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рискът от разпространение на африканската чума остава

Рискът от разпространение на африканската чума остава

Вирусът е изключително устойчив

Рискът от разпространението на африканската чума по свинете остава, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Трите огнища у нас са ликвидирани, но фермерите трябва да останат бдителни. Опасността идва от стопанствата тип „заден двор“.

Битката с африканската чума по свинете у нас предстои. Вирусът е изключително устойчив, но неговото разпространение зависи от това дали хората спазват мерките, препоръчани от ветеринарните власти.

Коледните и новогодишните празници се оказват рискови за разпространението на заболяването – заради семейните ритуали, свързани с клането на домашните прасета. Нека припомним – африканската чума в съседна Румъния тръгна именно от частни стопанства, тип заден двор. И бързо обхвана почти цялата страна, като засегна и големи индустриални свинеферми.

За ловците от Нова година ще заработи специално мобилно приложение, което ще скъси времето за подаване и обработване на данни за отстреляни при лов диви прасета. Африканската чума не е опасна за човешкото здраве, но ако засегне индустриалните свинеферми у нас, потенциалните загуби се изчисляват на около 1 млрд. лева.  

Автор: Анета Божидарова

За повече подробности гледайте Новините по АгроТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.