1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Розопроизводители: Високите цени може да отблъснат купувачите

Розопроизводители: Високите цени може да отблъснат купувачите

Снимка:

С 1000 евро отгоре се продава биопродукцията

Розовият цвят се изкупува по 2,20 лева за килограм, това е с около една трета по-малко, отколкото през миналата година, съобщиха за „Монитор” производители. През 2013 г. гюлът вървеше над 3 лева, в резултат на което цената на розовото масло достигна рекордни стойности от 7200 евро/кг на международните пазари.

С 1000 евро отгоре се продава биопродукцията

През тази година обаче картината едва ли ще бъде същата, защото високите цени може да отблъснат купувачите, коментират запознати с тънкостите на ароматния бизнес. Розоберът започна в почти всички селища от Подбалкана, берачите навлязоха вчера и в градините край Казанлък, където кампанията по традиция стартира по-късно. „Очак­ваме сравнително добра реколта, зимата беше топла и няма измръзване на пъпките. Освен това розите се развиха по-рано, но в крайна сметка всичко зависи от времето”, коментира доц. Васил Базитов, който ръководи в момента Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.

Горещото време и силният сух вятър са сред най-големите опасности за реколтата, защото при такова време се изпарява розовото масло от цветовете. В Казанлъшко изкупната цена е малко по-висока – около 2,50 лева, в сравнение с други региони. Берачите пък заработват по 40 стотинки за всеки набран килограм. По 2,20 лв. изкупуват килограм розов цвят в Стрелча, след като там също започна розоберът. Това съобщи за „Монитор” кметът Иван Евстатиев. В общината има около 6 хиляди декара маслодайни рози, като близо 1000 човека са ангажирани с отглеждането им. В тазгодишната кампания заявки за изкупуване са подали 10 компании, повечето от които са от Пловдив, Казанлък и Карлово. Според познавачи, за производството на 1 кг розово масло са необходими  3,5-4 тона розов цвят.

Отглеждането на рози в района на Стрелча е препитание за цели фамилии, розопроизводителите получават между 500 до 800 килограма розов цвят от един декар, което се равнява на средното за страната количество. От кметската управа информираха, че след броени дни - на 23 май, в Стрелча за първи път ще отбележат празника на етерично-маслените култури, когато градът традиционно ще чества и празника на розата и на минералната вода. В средногорското градче се очакват родни и чуждестранни гости, които ще имат възможността да откъснат от ароматните цветове и да видят на живо как се прави розово масло. От години розоберът привлича стотици туристи в Карловско и Казанлъшко, като голяма част от тях идват от Япония и Китай. Гости от Франция пък посрещат в село Климент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.