1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Розопроизводителите от община Стрелча ще получат държавни субсидии

Розопроизводителите от община Стрелча ще получат държавни субсидии

Договорени са 140 лева за декар

За първи път през тази година розопроизводителите от община Стрелча ще получат държавни субсидии, съобщи за радио „Фокус” кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

Това стана факт след срещата с министър Мирослав Найденов на изнесеното заседание на Министерски съвет в Пазарджик и направените след това обосновани предложения. Новината вече е съобщена и на розопроизводителите от района. Размерът на договорената субсидия е 140 лева за декар, която ще бъде отпусната безвъзмездно от Министерството на земеделието и храните.

Субсидията ще получат и всички розопроизводители в страната. Не може производство, с което България се слави по цял свят и има вековни традиции, да бъде оставено да изчезне, каза Евстатиев.

Той допълни, че в община Стрелча има около 6000 декара, заети с маслодайни рози. Над 1000 души са ангажирани с отглеждането им. За производството на 1 килограм розово масло са необходими от 3,5 до 4 тона розов цвят, а годишно в община Стрелча се произвеждат около 1,5 тона розово масло. Това означава, че събираният розов цвят от площите в района е около 60 тона, уточни Евстатиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.