1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Розовият оранжериен домат край морето се оказва един от малкото зеленчуци собствено производство

Розовият оранжериен домат край морето се оказва един от малкото зеленчуци собствено производство

Новите европейски методи на отглеждане на зеленчуци изместват досегашните у нас

Розовият оранжериен домат край морето се оказва един от малкото зеленчуци собствено производство, на фона на масирания внос от Турция, Гърция и арабските страни. Затова и цената на вкусния зеленчук е малко по-висока към момента на пазара.

На пазара в Бургас розовият, но най-вкусен и малотраен сорт домати, е на цени между лев и 60 до към 2 и 50 за килограм. Зеленчукът държи цена, защото е един от малкото родни сортове, оцелели наред с огромния внос у нас от южните и източни страни.
 
Никола Недялков е горд производител, чиято реколта се търси дори от чужди туристи, които предпочитат автентичните български вкусове. 
 
Според Недялков, дори в Сибир и Аляска има повече собствено производство от колкото в страната ни, което го мотивира въпреки трудностите. Разказва ни, че новите европейски методи на отглеждане на зеленчуци изместват досегашните у нас. Системата „хидропоника” например по каквито методи са отгледани турските домати навлиза и у нас, и тотално убива обикновения зеленчукопроизводител, който засажда корена в пръстта. Освен това, от няколко години зеленкупроизводителите се борят с още един коварен вредител.
 
До момента разходите за борба с този вредител са за сметка на производителя, макар че от тази година Държавен фонд „Земеделие” отпуска 1 млн. лева за борба с доматения миниращ молец. Повечето паднали дъждове пък се оказват нищожен проблем на фона на масирания внос на зеленчуци от повече от 12 страни в момента.

Aвтор: Елена Танева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.