1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Румъния ще въведе ограничения върху правото на чужденци да притежават земеделски земи

Румъния ще въведе ограничения върху правото на чужденци да притежават земеделски земи

Мярката има за цел да защити местните стопани и производители

Румъния планира да въведе строги ограничения върху правото на чужденци да притежават земеделски земи, с цел да защити местните стопани и производители. Това заяви румънският министър на земеделието Даниел Константин, съобщи Портал Европа.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта или ще ограничи количеството хектари земеделска земя, които е позволено на чужди граждани да притежават в Румъния или ще настоява купувача да имат фермерски опит. „Трябва да предприемем стъпки, за да защитим румънските фермери от европейските, които разполагат с повече средства", казва Даниел Константин.

„От друга гледна точка, румънското земеделие се нуждае от инвестиции, така ще работим и за създаването на подходящи условия за привличането на инвеститори", допълва румънският земеделски министър.

Международните наблюдатели припомнят, че министър-председателят на Унгария Виктор Орбан наскоро обяви въвеждането на мерки, подобни на тези обявени от румънското правителство, за да попречи на чужденци да изкупуват земеделски земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.