1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия обмисля премахването на забраната за износа на пшеница

Русия обмисля премахването на забраната за износа на пшеница

Снимка:

Въпросът за отмяна на експортното ембарго може да бъде разгледан през октомври

Въпросът за отмяна на експортното ембарго може да бъде разгледан през октомври, след като в Русия стане ясен зърненият баланс, включително обема на реколтата.

Необичайно топлото и задушно време в европейската част на Русия от повече от половин месец насам унищожи зърнената реколта на площ от близо 11 милиона хектара. Заради това руските власти преразгледаха към понижение прогнозата за добива тази година с една трета до 60-65 милиона тона зърно спрямо 97,1 милиона тона миналата година.

Русия може да си позволи да отдели за износ през текущата селскостопанска година от 3 до 4,5 милиона тона зърно. При оптимистичен сценарий за реколта от 65 милиона тона, износът няма да бъде повече от 4,5 милиона тона. Песимистичният сценарий за реколта не повече от 60 милиона тона ще даде възможност за износ на не повече от от 2 милиона тона зърно, предаде БТА.

По данни за юли за износ са били доставени 1,6 милиона тона зърно, до днес трябваше да се доставят още 0,7 милиона тона, а задълженията по договори са 0,5 милиона тона. Така фактическият обем на износа достига 2,8 милиона тона. Руският президент Дмитрий Медведев заяви в четвъртък, че руските власти са длъжни да защитят производителите и доставчиците на зърно, които заради правителственото решение за спиране на износа могат да се изправят пред съдебни искове по сключени по-рано договори. По думите му, необходимо е да се създадат юридически доказателства, че това е форс-мажорно обстоятелство и те нямат никаква възможност да осъществят доставките.

Руският съюз на зърнопроизводителите от своя страна се обърна към властите с молба да отложат влизането в сила на забраната до 1 септември, за да се оформят необходимите митнически документи и да се изпълнят предварително сключените договори. Според министерството на селското стопанство на световния зърнен пазар Русия ще бъде заменена по-скоро от Съединените щати, а не от нейните съседи от Общността на независимите държави (ОНД), където също има проблеми с реколтата заради сушата. По данни от последните години Русия е на четвърто място в света по износ на пшеница след САЩ, ЕС и Канада.

Миналия селскостопански сезон тя е изнесла на външния пазар 21,4 милиона тона зърно. Най-големи вносители на руска пшеница са Египет, Турция, Пакистан, Азербайджан, Сирия, Йордания, Иран, Либия, Бангладеш и Йемен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.