Русия планира да увеличи пристанищните си капацитети за товарене на зърно с около 50% през следващите пет години

Изчисленията са на държавната компания за транспорт на аграрни продукти

Русия планира да увеличи пристанищните си капацитети за товарене на зърно с около 50 процента през следващите пет години. Така те ще достигнат 84 милиона тона годишно.

Изчисленията са на държавната компания за транспорт на аграрни продукти и се основават на публикуваните до момента инвестиционни планове за различните пристанища. Нови капацитети ще бъдат изградени в Новоросийск и на Таманския полуостров на Черно море, Азов на брега на река Дон, Уст-Луга и Приморск на Финския залив, както и Сарубино в Далечния Изток.

В момента Русия разполага с капацитети за около 55 милиона тона годишно, съобщават от държавната компания. Експертите прогнозират, че през настоящата стопанска година Федерацията ще изнесе малко над 55 милиона тона зърно, включително бобови култури и преработени продукти. Първоначално специалистите дори са се съмнявали, че железопътната и пристанищната инфраструктура ще бъде в състояние да поеме това количество. Специално портовете са достигнали максимума си, признават от компанията.