1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия разширява производството на биопродукти

Русия разширява производството на биопродукти

Кабинетът представи законопроект, с който се дават ясни определения кои продукти могат да се наричат "екологични"

Търсенето на биопродукти в Русия става все по-голямо. Затова правителството в Москва смята да създаде специално законодателство, което да стимулира биопроизводството.

Въпреки че съществуват национални стандарти за биопродукти, пазарът в Русия е слабо организиран и потребителите не разполагат с достатъчно информация за произхода на стоките, които купуват.

Затова кабинетът представи законопроект, с който се дават ясни определения кои продукти могат да се наричат "екологични" и как точно трябва да се произвеждат. Признати и отговарящи на тези стандарти стопанства ще получават специални субсидии, за да увеличат своето производство.

По думите на земеделския министър Александър Ткачов, биоземеделието в Русия има голям потенциал. В момента Русия държи скромния дял от 1 процент на световния пазар за биопродукти. През следващите няколко години той може да се увеличи на 10 до 25 процента.

За разлика от Китай и Съединените щати, Русия не одобрява генно-модифицираните култури, посочи руският аграрен министър. Освен това, след разпадането на Съветския съюз в страната са били изоставени около 10 милиона хектара плодородни земи, които вече са се изчистили от торове и хербициди. Така Русия разполага с най-големите площи за био-земеделие в света, изтъкна министър Ткачов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.