1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия забрани ГМО до 2017 г.

Русия забрани ГМО до 2017 г.

Срокът на мораториума изтече на 1 юли

С още три години бе удължен мораториумът за отглеждане на генно модифицирани растения в Русия съобщава agronews.bg.Това стана ден преди изтичането на срока на първи юли. Правителството в Москва обясни стъпката си с липсата на правила и опит при употребата на такива култури.

Учените в Русия се нуждаят от още време, за да разработят методи за контрол, базирани на собствен и чуждестранен опит, се казва в правителственото съобщение.
 
Широката общественост бе предимно отрицателно настроена към идеята на територията на Русия да се отглеждат ГМО растения. Природозащитници и потребителски организации настояваха за тотална забрана на тези култури, както и на вноса на храни, съдържащи ГМО.

Производителите от своя страна бяха по-скоро „за“. Съюзът на зърнопроизводителите искаше предвидените мерки да влязат в сила на 1 юли, с което да се предпази страната от западната конкуренция.
В момента в Русия отглеждането на трансгенни растения е разрешено само на опитни полета. Местните медии обаче често съобщават за нарушения на тази забрана от страна на големи земеделски стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.