1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Руското правителство наложи мита върху износа на зърно

Руското правителство наложи мита върху износа на зърно

Очаква се експортните мита да допринесат за ограничаване на повишаването на цените

Руското правителство наложи мита върху износа на зърно. Малко вероятно е новата мярка да окаже пряко влияние върху цената на хляба в магазините, казват експерти. Въпреки това, спадът в приходите на износителите може да рефлектира върху земеделските производители, предупреждават участници на пазара.

В края на декември правителството въведе огранзърноичения на износа на пшеница, които ще влязат в сила от 1 февруари 2015 г. С постановление се въвеждат експортни мита в размер на 15% от митническата стойност плюс 7,5 евро, но не по-малко от 35 евро за 1 т - се казва в документа, подписан от премиера Дмитрий Медведев.

Очаква се експортните мита да допринесат за ограничаване на повишаването на цените на вътрешния пазар, а оттам и на свързаните с тях продукти. Според доставчици и експерти обаче,  тези мерки няма да имат значителен ефект. Причина за това е обстоятелството, че в Русия делът на разходите за пшеница в крайната цена на хляба не са повече от 20%. Поради това експортните мита няма да имат силен възпиращ ефект върху стойността на стоките.

От друга страна, износните мита могат да се отразят негативно върху руските фирми. Допълнителните разходи за изпълнението на вече сключени договори ще бъдат поети изцяло от износителите и корабните компании, които съхраняват готови за изпращане товари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.