1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 10% са се увеличили площите, определени за отглеждане на биопродукти във Франция

С 10% са се увеличили площите, определени за отглеждане на биопродукти във Франция

За 5 години биологичният сектор е удвоил своите показатели

Растежът в сектора на биологичното земеделие продължава. С 10% са се увеличили площите, определени за отглеждане на биопродукти и вече надхвърлят 1 млн. 250 хил. хектара, заявяват от Френската агенция за биологично земеделие.

Броят на биопроизводителите също се увеличава, като достига 28 620 към края юни, или нарастване с 2 150 в сравнение с декември 2014.  Биологичните стопанства са по-многобройни в южната част на Франция. Най-много от тях отглеждат полски култури и млечно животновъдство. Броят на стопаните в органичното овощарство и винопроизводството е нараснал с 8%. Само за 5 години биологичният сектор е удвоил своите показатели – площи, брой на заетите стопани, както и преработвателите и дистрибуторите.

Тези данни отразяват доверието на потребителите в сектора. Потреблението на биопродукти се е увеличило с 15% в специализираните магазини. Пазарът на биологични продукти ще достигне 5 милиарда евро, което е увеличение с 500 милиона в сравнение с 2014. Повече от половината от покупките са на пресни продукти: плодове и зеленчуци, мляко и млечни произведения, месо. Три четвърти от органичните продукти, консумирани във Франция се произвеждат в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.