1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 1/3 по-малко ще бъде тютюневата реколта заради сушата

С 1/3 по-малко ще бъде тютюневата реколта заради сушата

Снимка:

На 100% е засегнат "Каба кулак"-а в Североизточна България

С 1/3 по-малко ще бъде тютюневата реколта заради сушата. Това съобщи за радио „Фокус” Фикрет Бекир, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Засегнати са всички сортове тютюни в страната, като почти на 100% "Каба кулак"-а в Североизточна България. Средният добив от него се очаква да е с четири-пет пъти по-нисък от обичайния, около 40-50 кг/дка, вместо 200 кг/дка.

Малко над 100 кг се надяват да приберат от декар с "Бърлей" производителите в Силистренско, срещу обичайните близо 300 кг. Търсенето на тютюни ще бъде голямо, качеството на суровината е отлично, очакваме с 20% по-високи изкупни цени спрямо миналогодишните, каза Бекир.

Ще има компенсации за всички земеделски производители, включително и хората, отглеждащи тютюн, заради провалената от сушата реколта. За целта е осигурен финансов ресурс, е станало ясно по време на изнесеното заседание на Консултативния съвет по тютюна в Тутракан, каза Бекир.

Тютюнопроизводителите ще могат да разчитат на национални доплащания и през 2013 г. в размер на 73 млн. лв. Заради увеличения брой бенефициенти впоследствие тази сума искаме да бъде увеличена до 100 млн. лв., каза Бекир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.