1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 20% поскъпват земеделските продукти

С 20% поскъпват земеделските продукти

Причина за високите цени са глобалните фактори, които влияят още от миналата година

Високият темп на поскъпване на земеделската и животинската продукция, познат като агфлация (от агро и инфлация), се е завърнал през първото тримесечие на годината в България. За периода цените, по които производителите и фермерите са продавали своята продукция, са скочили с 22%, пише dnevnik.bg.

Подобни темпове се наблюдаваха през 2007 и 2008 г., когато голямото търсене преди кризата оскъпи сериозно храните. През първото тримесечие в България слънчогледът е поскъпнал двойно, а общо зърнените култури средно с над 70%. Ръстът при животинските продукти е почти 15%.

Причина за високите цени са глобалните фактори, които влияят още от миналата година - по-слабата реколта в глобален мащаб и скъпият петрол, който се отразява на горивата и върху цените на торовете и препаратите за земеделието. Според статистиката в първите месеци на годината най-много са се вдигнали разходите за електричество, горива и фуражи.

Цените на едро са тези, на които търговците купуват храните и след това с надценка ги продават в търговските вериги или ги подлагат на преработка. Често обаче крайното поскъпване е по-малко от това на едро заради високата конкуренция при продажбите на дребно, което означава, че търговците свиват и маржовете си. Това се видя и в крайните цени на храните от началото на годината, които също поскъпнаха, но с по-малък темп.

Евентуалното успокояване на цените на земеделската продукция може да дойде, в случай че тазгодишната реколта в България и света е добра. Преди няколко дни земеделското министерство обяви, че стопаните са засели по-малко пшеница и ечемик, но се очаква производството на около 3.9 млн. тона жито, в случай че климатичните условия в следващите месеци не се влошат.

При такова развитие ще бъде достигнато миналогодишното производство. В международен план засега има притеснения за реколтата във Франция и САЩ заради сушата. В някои щати проблемът е обратен - проливните дъждове, които унищожават продукцията. Това кара редица анализатори да прогнозират ново поскъпване на зърното по международните борси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.