1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 25-30 процента по-ниски добиви от праскови очакват производителите в Сливенско

С 25-30 процента по-ниски добиви от праскови очакват производителите в Сливенско

Дъждовният май и градушките нанесоха сериозни поражения на насажденията

Дъждовният май и градушките нанесоха сериозни поражения на насажденията с праскови в Сливенско. В някои от градините край близките до града села и в квартал Речица са засегнати около 70-80 процента от масивите, а това означава ниски добиви и некачествена продукция в предстоящата кампания. Отглеждането на праскови е традиция за земеделските производители в Сливен и региона. Никой от стопаните обаче не помни такива неблагоприятни климатични условия, както през последните месеци.

Христо Шутов от сливенския квартал Речица се занимава с овощарство от 2003 година, той има 100 декара с трайни насаждения, 80 декара от тях са с праскови. Все още е рано да се пресмятат щетите, но добивите ще са далеч от миналогодишните резултати.

През миналата година сливенските овощари стигнаха до среден добив от два до два тона и половина от декар. Според прогнозите, заради лошите климатични условия и градушките, продукцията сега ще е с около 25-30 процента по-малко. Прибирането на ранните сортове праскови трябва да започне в средата на юни.

Вижте видео по темата...

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.