1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С бъдещи протести заплашват зърнопроизводители

С бъдещи протести заплашват зърнопроизводители

В случай, че не започнат националните и директни плащания към зърнопроизводителите, на 17 декември ще има общонационален протест

Производители на зърно от всички области на страната страна ще излязат на протест на 17 декември, ако до тогава не започнат националните и директни плащания към тях, предупреди председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Решението бе взето по време на извънредно заседание на членовете на Управителния съвет, което се проведе по-рано днес във великотърновското село Арбанаси.

На събитието представители на регионалните структури обявиха, че крайният срок за извършване на плащанията е 14 декември. Ако до тогава не получат парите, ще преминат към ефективни стачни действия. Предстои да бъде уточнено дали те ще се проведат по места или в столицата. Преди месец премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обещаха на членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, че през месец декември ще бъдат изплатени парите на всички земеделски производители. До този момент обаче пари не са отпуснати, съобщи още Христов.
 
Поради неотпускане на средства на Държавен фонд „Земеделие” в момента се блокира усвояването на около 1 милиард лева по одобрени проекти, алармира Георги Милев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Плевен. По мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства до момента са подадени проекти, с което е изчерпан бюджетът. Мярката е блокирана и за 2010 година, тъй като при усвояването на тези проекти, държавата има съфинансиране от 20%. „За съжаление, за следващата година са приети едва 100 милиона за съфинансиране, което автоматично блокира усвояването на тези средства, не могат да бъдат усвоени повече от 400 милиона”, уточни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.