1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 7 % се е увеличила цената на земеделската земя в Шуменска област през последната година

С близо 7 % се е увеличила цената на земеделската земя в Шуменска област през последната година

Според експертите, земята в региона ще продължава да поскъпва през следващите години

С близо 7 % се е увеличила цената на земеделската земя в Шуменска област през последната година. Според статистиката, декар обработваема земя в региона струва средно 706 лв., което е с 6,5 на сто повече в сравнение с 2014 г.  Въпреки този ръст обаче, земята в Шуменско остава по-евтина от средната цена за страната.

Според брокерите в региона, реалните цени на нивите са много по-високи и хубавите земи в Шуменско достигат до 1500 лв. за декар. Статистиката отчита цените по данъчните оценки от актовете за продажба, които са по-ниски от реалните, обясняват търговците на земи.

Най-високата цена за покупка на земеделска земя миналата година е отчетена в община Хитрино, където сделките са стигнали до 909 лева за декар. В още 4 общини в Шуменско цената на земеделската земя надхвърля средната за страната. Според експертите, земята в региона ще продължава да поскъпва през следващите години.

Затова брокерите съветват бъдещите земеделци да наемат ниви под аренда, вместо да рискуват огромни средства в покупката на земи.

Вижте подробности във видеото...

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.